Languages

Az innovációk története

Az 1980-as évek

A kis műhelyből az innovatív lézeralapú tengelybeállítás felé vezető utat az Fixturlaser AB a 80-as évek elején, Fixturteknik néven kezdte, egy kis műhelyként, amelyik a helyi autóiparnak gyártott szerelvényeket. Egy másik iparágban jelenlévő ügyfél egy mérési problémával fordult a céghez. Ez vezetett az első lézeralapú mérési rendszerünk elkészítéséhez. Ekkoriban a lézerfény hélium-neon töltésű katódcsövekből állítottak elő, ami egy nehézkes, érzékeny és drága technológia volt. Az első rendszert fejlesztettünk aztán tovább a Digilaser termékcsaláddá.

A Digilaser-Combi - úttörő a látható piros lézerrel

A szerelvényeken végzett munkánk során gyakran kerültünk kapcsolatba karbantartási szakemberekkel, akik gépbeállítással foglalkoztak. A piac első lézeralapú tengelybeállító rendszerei dióda lézereket használtak, de a láthatatlan tartományban kibocsátott fénnyel, amivel nehéz volt a munkavégzés. Amint az első látható piros fényű lézer diódák ára annyira lecsökkent, hogy alternatívaként szóba jöhettek, kifejlesztettük a Digilaser-Combi rendszert, ami ezt a technológiát használta.

A látható piros fényű lézeres tengelybeállító eszköz bevezetése abban az időben hatalmas lépést jelentett a felhasználóbarát kialakítás felé; ezzel a rendszerrel alakult ki cégünk filozófiája, ami a felhasználót helyezi középpontba.
Amikor a cégünk profilja az autóiparnak gyártott szerelvények helyett a mérőrendszerek felé mozdult el, a cég neve A. P. Fixturlaser AB-ra változott.

A Digilaser-Combi volt az első szabványosított lézeres tengelybeállító rendszerünk. A termék, valamint a további termékeink, arra a filozófiára épült, hogy a mérések a hagyományos módszereken alapulnak. A Fixturlaser tengelybeállítási termékei mindig a radiál-radiál óramódszeren alapultak, ahol a mutatós mérőműszereket detektorok, a konzolokat pedig lézerek váltották fel. A Digilaser-combi nagyon népszerűvé vált a felhasználói körében, a megbízhatósága és az időtállósága miatt.

A Combi-Laser és a kalkulációs szoftver bevezetése

1989-ben jött el a termékfejlesztés következő nagy lépése, a Combi-Laser bevezetése. Ez volt az első tengelybeállító rendszer, amelyre a felhasználó mérései alapján kalkulációkat végző szoftver volt telepítve, a látható piros lézer mellett. Néhány év múlva következtek a kiegészítő funkciók, mint az egyenességi mérés, a merőlegesség és párhuzamossági mérések, illetve az (Ex) beépített biztonsági rendszer. A látható piros lézer, a könnyű súly és a kis TD egységek , valamint az összes kívánt kalkulációt elvégző szoftver által nyújtott könnyű használat a piac legkönnyebb rendszerévé tette, mindezt rendkívül vonzó áron. A Combi-Laser volt az első rendszerünk, ami jelentős eladásokat ért el, és világszerte exportáltunk belőle.

Az 1990-es évek

A Fixturlaser Shaft platform és érintőképernyő bevezetése, az ikonalapú grafikus felhasználói felülettel

1996 nyarán elindítottuk a Fixturlaser Shaft100 termékünket.

Ez egy hatalmas technológiai lépés volt. Az ikonos és grafikus érintőképernyő használata egy ipari műszeren teljes újdonságnak számított és sokan rácsodálkoztak: ez vajon tényleg működni fog? Az idő megmutatta, hogy a piac elfogadta az új technológiát és értékeli a bonyolultságot és a beviteli hibákat minimálisra csökkentő felhasználói felület előnyeit. Az egyedi felhasználói felület alapját szöveg helyett grafikus szimbólumok képezik, a sikeres működés érdekében a legmodernebb érzékelő-technológiával ötvözve.

Az évek során a Fixturlaser Shaft család az alkalmazások széles skáláját foglalta magába, a tengelybeállítás összes aspektusa mellett olyanokat, mint a hengerbeállítás, a turbinamérés és az extrúdermérés. Az ikonalapú grafikus felhasználói felülettel ötvözött érintőképernyő az Fixturlaser védjegyévé vált és az idők során számos követője akadt az ipari berendezések iparágában.

A Colibri - a beugró szintű tengelybeállító eszköz - bevezetése

Röviddel a Fixturlaser Shaft100, a legfelső szintű tengelybeállító eszköz bevezetése után, a Fixturlaser kifejlesztette és bevezette az alap szintű tengelybeállító eszközt: a Colibrit. A rendszert minden elemében egyszerűsítettük, hogy az árát a piac legalacsonyabb szintjére vihessük le és hogy kielégíthessük a kisebb iparágak követelményeit is egy felhasználóbarát termék iránt.

A Fixturlaser Shaft lézeres tengelybeállító termékcsalád négy különböző verzióját fejlesztettük ki az életciklusa során, az alapmodelltől a legfejlettebb szintig. Mindegyikük ugyanazt az ikonalapú felhasználói felületet használja, így könnyű az átjárás a különböző modellek között. A szoftverfejlesztés stratégiája, hogy a felhasználói interakciókat felismerhetővé tegyük az alkalmazási programok között, a felhasználónak a korábbi verziókon alapuló tapasztalata alapján, minimálisra csökkentve ezzel a képzési követelményeket.

A 2000-es évek

Innovatív megoldás a dinamikus mozgások méréséhez

A művelet nem bonyolultabb mint egy átlagos tengelybeállítás és az alkalmazási szoftver minden találgatást kiküszöbölt az eredmények értékeléséből. A legjobb, hogy a Fixturlaser Shaft rendszer e kiegészítőjének költsége csak töredéke annak, amennyibe az ugyanezt a típusú mérését végző egyéb, meglévő módszerek kerülnek. Mindig szorosan figyelemmel követtük a technológiánkban felhasználható összetevők kutatását és 2004-re felismertük, hogy különböző lehetőségeink vannak, amivel a tengelybeállítást az evolúció következő szintjére emelhetjük.

Új technológia - az új termékplatform váza

Rájöttünk, hogy a beállításhoz szükséges idő csökkentésében két dolog fontosabb mint a többi:

  • A felszerelési és előkészületi idő minimalizálása
  • Egy olyan alkalmazási szoftver, amely követi és támogatja az operátort a munkájában

Miközben a jellemző beállítási munkákat elemeztük, rájöttünk, hogy a lézerek beállítása a célegységen viszonylag sok időbe telt. Mivel sok tapasztalatunk volt a vonallézer használatával kapcsolatban az egyik eszközünk révén, rájöttünk, hogy a vonallézer és egy nagy detektor használata gyakorlatilag kiküszöböli a lézer beállítását. A jelenlegi érzékelő-technológia ugyanakkor számos hátránnyal bírt, amikor a detektor mérete került szóba.

Összpontosítás a használhatóságra - felhasználó-központú kialakítás és grafikus felhasználó felület

  • Hatékony: Hogyan érhetik el a felhasználók a céljukat teljesen és pontosan
  • Hatásos: A sebesség, amivel a feladat elvégezhető (a kívánt pontossággal)
  • Magával ragadó: Örömmel és kielégítően használható 
  • Hibatűrő: Segíti a felhasználót a használati hibák és azok hatásainak minimalizálásában
  • Könnyen tanulható: Alacsony belépési szint - elég erős a hosszú használathoz

Fixturlaser XA — Expressz beállítás a Fixturlasertől

2006-ra eljött az idő, hogy felfedjük a fejlesztési munkánk eredményét, az új platform első elemének formájában: a Fixturlaser XA termékkel. Úgy éreztük, hogy olyan termékkel rendelkezünk, ami kiemelkedik az akkor elérhető többi termék közül, de soha nem gondoltuk volna, hogy ilyen jó lesz a fogadtatás. A felhasználók imádták az éles, világos színes kijelzőt, amin csak a szükséges információk jelentek meg, az élő, animált grafikákat, amikor a lézerfejek elfordultak, ez a képernyőn is megjelent. Azt vártuk, hogy néhány ügyfelünk kipróbálja a vezeték nélküli opciót is, de soha nem reméltük, hogy szinte az összes rendszer vezeték nélküli lesz.

A Fixturlaser XA rendszer sikerén felbuzdulva folytattuk a munkát, a még bonyolultabb funkciók alkalmazási programjainak kifejlesztésével, mint például a géplánc-beállítás, vagy az OL2R. Ebben az esetben is arra összpontosítottunk, hogy olyan alkalmazási szoftvert hozzunk létre, ami konzisztens a már meglévő programokkal, így a felhasználó könnyedén tud váltani a különböző programok között. A legmodernebb műszaki platform és a GUI megerősített pozíciója által képzett biztos alapokon nyugodva, hisszük, hogy olyan egyedi termék-portfóliót tudunk nyújtani, ami valóban egyedi a piacon.

Az évek során szerzett tapasztalatunkkal pedig folytatjuk a termékek fejlesztését - mindig a felhasználóval a középpontban.