Languages

A helytelen beállítás felismerése

A helytelen beállítás definíciója:
Két forgástengely egymáshoz képesti eltérését a térben üzemi körülmények között.

Hogyan ismerhető fel a helytelen beállítás?

 

shaft angular error

Rosszul beállított tengelyek –
párhuzamossági hiba

   Rosszul beállított tengelyek - szöghiba

 

A helytelen beállítás könnyen felismerhető. Ha nyitott szemmel járunk, ezek a hibák speciális berendezések nélkül is észrvehetők.

  • A csapágyak, tömítések, tengelykapcsolók és elemeik idő előtti tönkremenetele, törés.
  • Túlzott sugárirányú vagy tengelyirányú vibráció
  • A géptest vagy csapágyház magas hőmérsklete, a kenőanyag magas hőmérséklete.
  • Túlzott mértékű olajszivárgás a csapágytömítéseknél
  • A tengelykapcsoló hőmérséklete magas üzem közben, és közvetlenül leállítás után is. A tengelykapcsoló betétből származó gumiport megtalája a tengelyek alatt.
  • Laza alapcsavarok
  • Laza vagy törött tengelykapcsoló csavarok
  • Túlzott mennyiségű kifolyt zsír vagy olaj
  • Hasonló berendezések élettartama jóval hoszabb
  • Törött tengelyek, törés a tengelykapcsoló környezetében

A helytelen beállítás hatásai a csapágyakra és a tömítésekre

A csapágyak élettartamát erősen befolyásolják az azokat érő túlzott erőhatások. A legcsekélyebb beállítási hiba is többleterőt, így többletterhelést ad a csapágyakra és a tömítésekre. Megnő a vibráció, feszülnek és deformálódnak a tengelyek.  A rosszúl beállított gépen az összes csapágy, tömítés és tengely is feszül. Kifolyik a kenőanyag, bejut a szennyeződés. Az összes csapágy és alkatrész élettartama drasztikus mértékben lecsökken.

Helytelen beállítás és az energiafogyasztás

A helytelen beállítás közvetlen hatással van az energia fogyasztásra. A dokumentált esetek 2 és 17% közötti megtakarítást jeleztek. Az alábbi termográfiai felvételek jól és rosszul beállított tengelykapcsolókat mutatnak.  A rossz beállítás feszülést, melegedést, és energia veszteséget okoz.

Thermogram of misaligned machines

A gépalapozás és a hőhatások következményei

Még ha megfelelően is állítja be a gépeket, fennáll a kockázata, hogy a helytelen beállítás miatt meghibásodnak. Ha az alap, ahol a gép fel van szerelve, nem sík, akkor a puha láb állapot áll fenn, azaz a berendezés egyik lába nem megfelelően érintkezik a kerettel, ami feszüléseket, mechanikai lazaságot, extra vibrációt okoz. Rendkívül fontos, hogy ez kijavításra kerüljön, mielőtt végrehajtja a beállítást.

Ha a beállítást a gépek hideg állapotában végzi el és nem veszi figyelembe a hőtágulás miatti gépmozgásokat, a gépek üzemi hőmérsékleten és terhelt állapotban valószínűleg nagymértékben helytelen beállítással fognak működni.

 thermal expansion of machine

A hőmérséklet különbségek miatti gépmozgások súlyos mértékű helytelen beállítást okozhatnak, mivel a géptest és a csővezetékek  kitágulnak a megemelkedett vagy lecsökkentett hőmérsékletekkel.